02/06/2016

L’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local de la Universitat Jaume I ha participat, a través del Màster Universitari en Cooperació al Desenvolupament (MCAD_UJI), en els tallers organitzats per la Direcció general de Cooperació de la Generalitat Valenciana amb l’objectiu d’impulsar l’Estratègia d’Educació per al Desenvolupament en l’Àmbit Formal de la Comunitat Valenciana.

A nivell d’administració, la Generalitat Valenciana ha augmentat els recursos financers de la cooperació i ha posicionat l’educació per al desenvolupament com una de les prioritats que ha d’anar alineada amb les noves qüestions de l’Agenda del Desenvolupament relacionades amb els Objectius del Mil·lenni. A nivell de centres i ONG, hi ha un creixent nombre d’activitats d’educació per al desenvolupament, s’han incorporat noves temàtiques que atenen a problemàtiques actuals, i cada vegada més es treballa en xarxa per a ampliar l’impacte de les accions que es duen a terme.

Segons assenyalen des del MCAD_UJI, aquests avanços, no obstant açò, no han anat acompanyats de diagnòstics o avaluacions que permeten conèixer amb més detall què és el que està funcionant i per què i quines són les accions que haurien de modificar-se o reorientar-se d’una altra manera. Existeixen escasses propostes per a l’avaluació i mesurament de les accions d’educació per al desenvolupament entesa com un procés integral, des de l’inici de l’activitat fins a la seua finalització. La falta d’anàlisi condueix a una incertesa sobre quins són els actors implicats, quines línies de treball s’estan desenvolupant, com estan funcionant les metodologies dels programes d’EpD, quin és l’impacte en els i les destinatàries o sobre si els materials que s’elaboren resulten útils i fan aportacions rellevants a l’àmbit educatiu.

Per a afrontar aquestes incerteses, l’estratègia impulsada per la Direcció General i en la qual participa l’UJI pretén ser un punt d’inici, un diagnòstic que pren de partida l’educació formal per a facilitar l’articulació entre els diversos actors i oferir una anàlisi conjunta d’on es troba la Comunitat Valenciana, cap a on es dirigeixen les accions i línies de treball, i com s’avaluaran i reorientaran en els anys successius.

El pròxim taller se celebrarà el 6 de juliol a Vila-real al Centre d’Educació Ambiental (CEA) El Termet.

Més informació